Enso Massage Amsterdam Oost Watergraafsmeer
 


Chinese Massage: Altijd Goed? 
   
Wat is Chinese Massage?

Kies uit de volgende mogelijkheden:

a. Chinese massage is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
b. Chinese massage is min of meer gewone massage uitgevoerd door een Chinees.

Antwoord a is het juiste antwoord. Maar lees nog even door, want er komt nog een verrassing.

*Dit is een informatief artikel. Enso Massagetherapie Amsterdam gebruikt Chinese massagetechnieken, maar geeft geen Chinese massage als zodanig.

Chinese Massage, Tui Na en Zhi Ya

Chinese massage is van oudsher (in China) onderdeel geweest van de gezondheidszorg.
We kennen 2 vormen van traditionele Chinese massage: tui na en zhi ya.
Zhi ya is geconcentreerd op acupressuurpunten, terwijl tui na voornamelijk gericht is op het rekken en kneden van de spieren.

Tui na is in Nederland het meest bekend. Maar wordt tui na hier wel gepraktiseerd zoals het hoort? Twijfel daaromtrent is gerechtvaardigd, omdat de medische training van tui na behandelaars zeer uitgebreid en langdurig hoort te zijn.

Een Australisch rapport uit 2006 meldt dat de risico's die gepaard gaan met Chinese massage gehalveerd worden, als de behandelaar een intensieve, langdurige opleiding heeft genoten in traditionele chinese geneeskunde (TCG) ten opzichte van degenen met een kortdurende opleiding.

Chinese Massage in de Praktijk

Het loont daarom de moeite de door mij op deze site besproken aandachtspunten aan de praktijk te toetsen.
Stel, je las in Volkskrant magazine een stukje van Karen van Ede over Chinese massagesalons, waar je zo binnen kan lopen. Wat kan je daar nou verwachten?

Wat is het Doel van de Massage?

Laten we eerst kijken naar het doel van de massage. "Een Chinese massage heeft als doel qi, de levenskracht, weer vrij te laten stromen", lezen wij. Dat klinkt goed.
"Qi" klinkt exotisch, mysterieus en van ver weg, en wat je van ver haalt, is lekker. En wie wil er geen levenskracht die stroomt? Altijd goed.

Verderop lezen we, welk doel bereikt wordt. "Na een half uur zou het lijf geheel ontspannen moeten zijn en de ontgifting … in gang gezet." ("Zou"- kennelijk heeft de schrijfster deze gehele ontspanning niet ervaren.)
Hoe dan ook: "qi" betekent hier dus eigenlijk niets anders dan "ontspanning", het doel van de meeste massagebehandelingen en -cliënten.

Welke Methode Wordt Gebruikt?

Verder wordt vermeld, dat vaak de tuina-methode wordt gebruikt. Dat klinkt wel weer speciaal en dus aantrekkelijk. En waar bestaat deze speciale massagemethode uit? "Strijken, kneden en drukken", en "lange stroken … van schouder tot bil … korte duwtjes of kneepjes." Bijzonder? Nee, niet echt.

Nu ben ik er van overtuigd, dat de methode die de massagetherapeut gebruikt, op zichzelf niet zo belangrijk is, zolang het doel (van de cliënt) er maar mee wordt bereikt. Zo’n Chinese massage zou dus best plezierig kunnen zijn. Maar…

Welk Risico Loop Je bij Chinese Massage?

- Wat voor opleiding hebben de behandelaars in deze Chinese salons? Of zijn alle Chinezen, omdat ze Chinees zijn, natuurtalenten?
- Hoe communiceren de behandelaars met hun cliënten? In welke taal?
- Vragen zij naar de wensen of eventuele klachten van de cliënt?
- Zoeken zij naar contra-indicaties?
- Passen zij hun behandeling aan aan de behoeften van de individuele cliënt?

Chinese Massage Kan Best Goed Zijn

Een tui na masseur met de juiste opleiding volgens de TCG zal een behandeling pas beginnen na een uitgebreid onderzoek en diagnostiek.
Cliënten van mij die weleens naar een Chinese massage in Amsterdam waren geweest, bevestigden mijn eigen ervaringen: weinig tot geen communicatie, routinematige behandeling, "beetje hard".

Toch is het niet uitgesloten dat er een enkele traditioneel opgeleide Chinese masseur in Nederland werkzaam is, en er is beslist een aantal Nederlandse tui na masseurs met een degelijke opleiding in de TCG.

Maar als je bovenstaande reacties over chinese massage hoort, lopen wij onoverzienbare risico’s voor onze gezondheid.

Want zo blijkt antwoord b in de praktijk meestal ook het juiste antwoord:

Chinese massage is min of meer gewone massage uitgevoerd door een Chinese masseur.
Maar dan wel iemand van wie de opleiding onduidelijk is en met wie het moeilijk is te communiceren.

Is Het Goed, Als Het Goed Klinkt?

Je kunt er, kortom, niet zomaar van uit gaan, dat iets goed is, als het goed klinkt.

PS Er is, helaas, in toenemende mate ook nog antwoord c: "Chinese massage is (gewoonlijk illegale) prostitutie."