Enso Massage Amsterdam Oost Watergraafsmeer
 

 

Geklede en Ongeklede Massage

Geklede massage of direkt op de huid?

Moet ik bij een massage helemaal bloot? Of: mag ik ook helemaal naakt?

Het wordt nogal eens gevraagd en het antwoord is: je kunt het beste die massage kiezen die het meest bij jou en jouw situatie past.
Het is JOUW keuze en een therapeut die die keuze niet kan honoreren, moet jou naar een ander verwijzen of zich laten bijscholen.

Bijna alle oosterse massagevormen worden van oudsher uitgevoerd over de kleding heen (behalve hoofd, handen en voeten). Dat geldt zowel voor Chinese massage, voor Japanse massage als voor Thaise massage, om de bekendste te noemen.
Alleen ayurvedische massage gaat gepaard met overvloedig oliegebruik direkt op de huid, maar ook dan heb je op zijn minst je onderbroek nog aan.

Om het mogelijk te maken een goede massagebehandeling te geven maakt men in het Verre Oosten gebruik van allerlei druk-, duw-, (t)rek- en kloptechnieken.
Voorbeelden daarvan zijn Chinese acupressuur (drukpunten op de meridianen); bij Japanse Anma massage een soort van p├ętrissages (knedingen, maar anders dan de westerse); en rek- en trektechnieken in Thaise massage. Ook bij de meer recente Japanse Shiatsu worden dergelijke technieken aangewend.

Massage van geklede personen is dus heel normaal en bij Enso Massage Amsterdam kan je dan ook kiezen uit meerdere massagebehandelingen waarbij je je (dunne) kleding aan kunt houden.

De meeste westerse massagevormen hebben zich heel anders ontwikkeld. Al bij de Grieken en Romeinen, meer dan 2000 jaar geleden, had men graag massage direkt op de huid. En bij de ontwikkeling van massage in de 19e en 20e eeuw werd die traditie weer opgepakt.

Massage direkt op de huid maakt het gebruik van olie mogelijk (wat op zich al weldadig kan zijn), en technieken als huidrollen en dergelijke, en vooral de effleurages (strijkingen).
Deze laatste techniek is heel ontspannend en werkt -zeker in lange uitvoeringen, zoals bij Esalen massage of Lomi Lomi Massage- uitermate integrerend. Dat maakt een massagebehandeling gevoelsmatig helemaal "af".

Massage direkt op de huid is dus ook heel normaal en bij Enso Massage Amsterdam kan je kiezen uit diverse behandelingen op deze manier. Ze vinden alle plaats op de massagetafel en je bepaalt zelf, welke kleding je toch aan wil houden.

Geheel gekleed, of geheel dan wel gedeeltelijk ontkleed, je keuze heeft in principe geen gevolgen voor het effect van de behandeling. De vragen die je jezelf wil stellen om je keuze te bepalen, zijn:

  • Vind ik het erg dat bepaalde technieken niet gebruikt kunnen worden, als ik kleding aan houd?
  • En vooral: Waar voel ik me het prettigste bij?

Klik hier om een afspraak te maken