Enso Massage Amsterdam Oost Watergraafsmeer
 

 

Wat is Japanse Massage?

Anma, Shiatsu en Zen Shiatsu

Traditionele Japanse massage heet Anma. Moderne Japanse massagevormen die daaruit zijn voortgekomen heten Shiatsu en Zen Shiatsu.

Toen Japan ruim 1500 jaar geleden voor het eerst intensief met China in aanraking kwam was Japan een tamelijk primitief land. De Chinese cultuur daarentegen stond al op een hoog niveau van ontwikkeling.
Geen wonder dat de Japanners deze cultuur bijna integraal overnamen: kleding, aardewerk, het Chinese schrift en ook de Chinese massage als onderdeel van de Chinese geneeskunst.

*Dit is een informatief artikel. Enso Massage Amsterdam maakt gebruik van Japanse Massage technieken maar biedt geen Japanse Massage als zodanig.

In de loop der jaren pasten de Japanners de Chinese massage naar eigen inzicht aan tot wat nu "ANMA" heet: traditionele Japanse massage.
Japanse massage is dus eigenlijk aangepaste Chinese massage en veel van wat er op deze website over Chinese massage staat is ook van toepassing op Japanse massage.
Om een werkelijk goede Anma therapeut te worden dient men een intensieve studie te volgen.

Men moet de klassieke Chinese theorieën begrijpen van Yin en Yang, van de Vijf Elementen, de acupunctuurpunten en de meridianen. Bovendien moet men over grondige klinische kennis beschikken.
Naast het aanleren van de Anma massagetechnieken traint de traditionele Japanse massagetherapeut zich ook in Zen meditatie.
Zo wordt het evenwicht tussen mind en body bereikt van waaruit de Japanse massage wordt toegepast.

Hoe beter de therapeut in balans is, des te effectiever zal de behandeling zijn. Dit is overigens een uitgangspunt dat ik bij Enso Massagetherapie Amsterdam ook hanteer.

Anma Massage Technieken

Het woord "Anma" betekent letterlijk "drukken en wrijven".
Inderdaad behoren knedingen (al dan niet ritmisch of roterend), het uitoefenen van druk op de spieren, evenals strijken, stretchen, vibreren en tapôteren (kloppen) tot de standaardtechnieken die bij Anma massage worden gebruikt.
Ze worden gewoonlijk over de kleding heen toegepast (zoals meestal in Azië) maar tegenwoordig werkt men ook wel direct op de huid.

Shiatsu

Ongeveer een eeuw geleden kwam uit Anma een therapievorm voort die bekend werd als Shiatsu (letterlijk: "vingerdruk").
Tokujiro Namikoshi ontwikkelde een soort Shiatsu die mede gebaseerd was op Westerse anatomie en fysiologie.

Een andere bekende Shiatsu methode is die van Shizuto Masunaga. Masunaga combineerde Shiatsu weer met de meridiaanleer.
Shiatsu maakt voornamelijk gebruik van druk. Anma technieken als knedingen en tapôtements worden bij Shiatsu niet toegepast, vibratie in veel mindere mate.

Tegenwoordig is de Namikoshi methode in Japan de meest toegepaste Shiatsu vorm.